GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #226 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei visoke klase
Danijel Farkaš
Na sajmu IFA prikazani su brojni uređaji koji sada stižu i do nas. Sa interesovanjem smo pogledali novi adut firme koja ume da iznenadi - Huawei Mate S
- PC #226 (Novembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei visoke klase

image

Kao jedan od najvećih proizvođača iz Kine, Huawei je sve popularniji brend, prevashodno zbog svojih kvalitetnih uređaja pristupačne cene. Oni ne napuštaju put kojim su krenuli modelom P7, a nastavili početkom godine modelom P8 – Mate S je logičan nastavak. Očekivalo bi se poređenje s njihovim modelom Nexus 6P, ali to ovog puta nećemo uraditi zato što Google telefon još nismo videli, a i nezahvalno je porediti dve različite koncepcije uređaja.

Velika kutija u kojoj je spakovan Mate S izgleda glamurozno. Već na prvi dodir jasno je da se nije štedelo na izradi telefona, koji dizajnom podseća na pomenute prethodne modele, a metalno kućište uvek volimo da vidimo kod high-end uređaja. Kada se tome doda 7,2 mm debljine i senzor otiska prsta pozicioniran sa zadnje strane, jasno je da se radi o telefonu vrednom pažnje.

Mate S ima AMOLED ekran dijagonale 5,5 inča u Full HD rezoluciji; na QHD ćemo sačekati. Naravno, svi volimo što veću rezoluciju, ali na ovolikoj dijagonali i 1920p deluje odlično. Zasićenost boja nije bila jača strana ovog proizvođača, ali se stanje polako poboljšava. Crna je konačno veoma tamna, dok su ostale jasno prikazane čak i pri jakoj dnevnoj svetlosti.

image
Tabela karakteristika

Odličan procesor i grafički kontroler potpomognuti su sa 3 GB radne memorije, što garantuje siguran i brz rad, bez štucanja. Tu je i slot za microSD karticu (do 128 GB), ali se taj slot – što mnogi ne znaju – ujedno može koristiti i za drugu SIM karticu. Senzor za čitanje otiska prsta radi solidno, a pored osnovne namene za otključavanje telefona, može se koristiti i za brojne druge opcije poput fotografisanja, javljanja na telefon, listanja fotografija…

Kad je reč o autonomiji, glavno pitanje kod telefona i dalje glasi: „Može li da izgura ceo dan“, a to Mate S radi bez problema zahvaljujući bateriji kapaciteta 2700 mAh. Kamera sadrži poseban senzor za boje i stabilizator, kao i zaštitu od grebanja, a aplikacija je jednostavna, ali detaljna. Što je najvažnije, fotografije su jasne su i svetle, sa izraženim bojama.

Mate S za sada radi na Android-u 5.1.1. ali očekuje se nadogradnja na 6.0. Operativni sitem je „presvučen“ posebnim interfejsom EMUI v3.1, koji nama ne bi bio prvi izbor zato što nema foldere sa aplikacijama. Sve u svemu, Huawei je na dobrom putu – Mate S nije doneo ništa revolucionarno, ali je to veoma dobar uređaj i dalje atraktivne cene.


consumer.huawei.com/rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter