GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #226 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS MAXIMUS VIII Ranger
Miloš Stamenković
ASUS ROG su matične ploče ultravisokih performansi i mogućnosti, ali to ne znači da su one nedostižne za vaš budžet - MAXIMUX VIII Ranger ima nešto manje opreme, ali je zato cena atraktivna
- PC #226 (Novembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS MAXIMUS VIII Ranger

image

Ambalaža ima klasičan ROG dizajn, ali se po sadržaju paketa može zaključiti da se radi o ekonomičnijem modelu. ASUS se i kod novih ROG modela odlučio za crno-sivi PCB s dodatnim elementima u istim bojama, uz poneki crveni detalj. Hladnjaci preko MOSFET-a takođe su jednostavni, ali se ispod njih ipak krije ROG naponska jedinica. U pitanju je digitalni VRM modul koji je, istina, nešto manji nego kod jačih modela, pa ima 10 2 phase konfiguraciju. Više „faza“ ne mora automatski da znači i bolje rešenje, jer kvalitet naponske jedinice umnogome zavisi od kvaliteta komponenti. ASUS je u ovom slučaju išao na princip „manje i kvalitetnije“, pa su tako upotrebljeni veoma kvalitetni Texas Instruments 87350D MOSFET-ovi, uz 60 A prigušnice i 10 K Black kondenzatore. Tu je i ASUS Digi ASO1400 čip kao VRM kontroler koji kompletira ROG naponski modul.

PCI Express slotovi raspoređeni su na klasičan način, s po tri PCI x1 i PCI x16 slotova. Konfiguracija x16 slotova je x16, x8, x4, što znači maksimalno 2×8 opciju sa Crossfire ili SLI kombinacije s dve grafičke karte. Interesantno je da postoje ASMedia ASM1480 čipovi koji se nalaze između slotova, a služe za manipulaciju aktivnim PCI Express linijama. I/O panel ima očekivani raspored komponenti, jer MAXIMUS VIII Ranger ne nudi neke dodatne opcije van standarda. Ipak, najbitniji detalj jeste USB 3.1 (A C) podrška, preko ASMedia ASM1142 USB 3.1 kontrolera i Etrontech EJ179V čipseta koji omogućava Type-A i Type-C podršku. Pored ova dva USB 3.1 porta, na I/O panelu nalazi se još 6 USB 3.0 portova, jedan LAN priključak, HDMI i DisplayPort video-izlazi, uvek korisni BIOS reset prekidač, te standardni set audio-konektora. ASUSi ovde nudi kvalitetan zvuk – korišćen je Realtek ALC1150 čip sa ESS ES9023P DAC konvertorom.

image
Tabela karakteristika

MAXIMUS VIII Ranger ima 6 SATA 6 Gb/s portova (od kojih su 4 deljena sa SATA-E) i dva SATA Express priključka. Ova konfiguracija umanjuje broj SATA 6 Gb/s diskova koji se mogu priključiti, ali nudi opciju maksimalnih performansi, pa je na korisniku da izabere šta mu najviše odgovara. Kao bonus, tu je i jedan M.2 Socket3 (TypeM) za priključivanje M.2 SSD uređaja.

Kao i svaka ASUS ROG ploča, MAXIMUS VIII Ranger ima Power, Reset i MemOK tastere, uz već pomenuti BIOS reset na I/O panelu, koji svi zajedno mogu da pomognu ako se „zaglavite“ kod overklokinga. BIOS je u ROG maniru, ali nam i dalje malo smeta sporija navigacija kroz opcije podešavanja. Sve što malo ozbiljnijem overklokeru treba od opcija ova ploča ima, pa ćete tako iz svakog K procesora izvući maksimum. Maksimalno dostignuti i maksimalno stabilni OC takt bio je 4,5 GHz, a bilo ga je veoma lako ostvariti. Moglo se ići 200 MHz iznad ovog takta, ali to je zahtevalo bolje hlađenje i veći radni napon, a rad nije bio potpuno stabilan.

Sa Skylake procesorima preporučuje se takt oko 4,5 GHz uz dobro (ne standardno) hlađenje, pa se i od ploče očekuje da podrži zahteve Skylake procesora na ovom taktu, što MAXIMUS VIII Ranger ostvaruje. Ovo je zasigurno odličan izbor za overklokere i one koji žele što veće performanse, a ne žele da ulože (pre)više novca u matičnu ploču.


www.asus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #226
preview
Huawei visoke klase
Danijel Farkaš


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter