GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #226 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #226 (Novembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Ma koliko to ponekad pokušavali da uradimo na ovim stranicama, nije lako prognozirati tehnološku budućnost, naročito kada tu prognozu treba vezati za neki precizan datum. Autori "Povratka u budućnost 2" su se, pre tridesetak godina, usudili da budu konkretni. I sada smo ih stigli - od 21. oktobra 2015. čitav taj kultni serijal filmova se dešava u prošlosti. Pa, jesu li pogodili?

Čime ste se bavili krajem novembra 1989. godine, kada ste gledali "Povratak u budućnost 2"? Neki od mlađih čitalaca tada još nisu bili ni u planu, ali su stariji, posmatrajući Martija i Doktora Brauna dok DeLorean-om skaču u budućnost, neminovno zamišljali sredinu druge decenije XXI veka. Ja sam tih dana pisao uputstvo za konfigurisanje modema i korišćenje Sezam BBS-a koji je upravo počinjao s radom, žaleći što u Zemeckis-ovoj 2015. godini nema ni pomena o BBS-ovima, koji očigledno imaju veliku budućnost - mislim, šalju Martiju otkaz faksom, svašta! U svakom slučaju, film je na mene ostavio tako jak utisak da sam odmah u svoj novi Sharp OZ-7000 organizer upisao dobru temu za 21. oktobra 2015. godine, ako i tada budem imao prilike da negde objavljujem tekstove. Beleške sam kasnije prebacio u Outlook, pa na telefon, i ovih dana mi je stigla poruka iz prošlosti.

Pre 30 godina filmove smo gledali u bioskopima, po jednom ili eventualno dva puta, pa je bilo teško primetiti gomilu sitnica koje su prikazane u simuliranoj budućnosti; ostajalo je u sećanju ono veliko, što se neće (skoro) ostvariti, dakle leteći automobili i kućni fuzioni reaktor. Kada su kasnije filmovi stigli na DVD i Blu-ray diskovima pa smo kod kuće mogli da pauziramo svaki frejm, pokazalo se da su fizičari možda bili spori (antigravitacija i kontrolisana fuzija... eh, dobro bi nam došle), ali su zato informatičari radili prekovremeno. Mali komunikatori, ogromni ekrani kojima se upravlja glasom, identifikacija otiskom prsta, naočari s ekranima, CD-ovi (doduše različitih poluprečnika) na đubrištu, 3D filmovi ili, još bolje, nešto nalik na budući Microsoft HoloLens... Sve je to već sa nama i na nama, a kažu da će uskoro stići i pertle koje se same vezuju.

Kada sam za potrebe pisanja ovog uvodnika po stoti put gledao te kadrove, utisak je ostavilo i to što je 2015. godina predstavljena kao mirno, srećno vreme u kome se problemi, ako ih ima, rešavaju efikasno - eto, učinili su pravni sistem efikasnim time što su ukinuli pravnike (to ćemo, bojim se, čekati duže nego leteće automobile). Po tome se "Povratak u budućnost" bitno razlikuje od mnogih SF filmova tog vremena koji prikazuju crnu, distopijsku budućnost - Blade Runner se "dešava" 2019. godine, Soylent Green 2022, Demolition Man 2032, a Minority Report i dalje daleke 2054; Terminatorov Judgment Day iz avgusta 1997. smo srećno prevazišli. Možda je tajna prijatne vizije u tome što su prikazali proizvode koji su napravljeni tako da učine svakodnevni život ugodnim i zanimljivijim, a upravo tim putem i ide savremena potrošačka industrija. Apple se uzdigao na tron kompanije sa najvećom kapitalizacijom na svetu, i opstaje na toj poziciji već nekoliko godina, praveći lepo dizajnirane, moćne uređaje jednostavne za upotrebu, koji čine da korisniku bude... prijatno. Sada tim putem kreće i Microsoft koji polako pomera fokus od softvera prema elitnom hardveru. Možda je to put u tehnološku budućnost u koju želimo da idemo... ili da se u nju vratimo.

SLEDEĆI TEKST U PC #226
preview
Taxi ili Taxify?
Jovana Vukić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter