GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Kad je faks višak
Milan Četić
Milan Četić predstavlja HP OfficeJet 1150, integrisanu kancelarijsku mašinu nove generacije.
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kad je faks višak

Multifunkcionalna kancelarijska mašina je koncept star nekoliko godina. U prvo vreme sve se vrtelo oko faksa, koji je priključen na računar pa je radio i kao štampač. U poslednje vreme je razvoj Interneta doveo do toga da se visokokvalitetni faks-modemi mogu naći skoro uz svaki računar, pa je faks u multifunkcionalnoj mašini postao suvišan. Hewlett Packard je to prvi uočio, pa je promenio osnovni koncept multifunkcionalne mašine: Office Jet 1150 je kao spoj štampača i skenera. Faks je izbačen, pa je i sam izgled promenjen: OJ1150 ne liči na faks, nego na kopir mašinu.

Crno-belo i kolor

Deo za štampanje je zasnovan na HP-ovom modelu DeskJet 870: mehanika, EPROM i drajveri su isti. Zato je OJ 1150 vrlo brz: štampa do osam crno-belih i do četiri kolor strane u minutu. Podaci važe za EconoFast režim, koji daje prosečan kvalitet otiska; u Normal režimu, koji daje odlične crno-bele i prosečne kolor kopije, brzina pada na sedam (u praksi često pet) crno-belih i dva (u praksi jedna) strane u minutu. U najboljem (Best) režimu (sa specijalnim vrstama papira) stvarna brzina pada na tri crno-bele i 0.5 kolor strana u minutu, dok štampa A4 fotografije može da traje celih šest minuta.

Office Jet 1150 ne može da štampa u fotorealističnom kvalitetu, na način kako to rade DeskJet 690C (sa foto kitom) i Epson Stylus Photo. Koristi klasičnu tehniku sa jednim crnim i jednim multikolornim (cijan, magenta i žuta) kertridžom; kertridži sadrže glavu za štampanje, pa ih bacate kada se isprazne. Nedavno su se pojavili pribori za punjenje crnog kertridža, ali su izlazni rezultati "ručno recikliranih" kertridža slabiji.

Sa originalnim kertridžima i rezolucijom od 600 dpi u crno-belom režimu, kvalitet kopija je jednak, ako ne i bolji od onoga koji daju 300 dpi laseri. U kolor režimu OJ 1150 postiže vrlo dobre rezultate čak i na običnom papiru, dok se na HP-ovom InkJet (a posebno na Glossy) papiru postižu odlični rezultati. Uz to, OJ 1150 je opremljen kolekcijom od 125 TrueType fontova, od kojih je 13 ugrađeno u EPROM samog štampača.

Obavezni skener

Skener je baziran na najnovijem modelu ScanJet 5P: za razliku od većine multifunkcionalnih mašina, OJ 1150 koristi flatbed tehniku pa se lako skeniraju knjige ili čak objekti. Optička rezolucija je 300 dpi, što se interpolacijom dovodi do 1200 dpi. Mehanika je na prvi pogled identična sa onom iz SJ5P, ali rezultati skeniranja pokazuju da se radi o neznatno slabijem skeneru. Ako nameravate da kao jedini štampač koristite sam OJ 1150, razliku nećete primetiti.

Veza sa računarom ostvaruje se paralelnim kablom. Svi drajveri (verzije za Windows 3.1x, 95 i NT) dolaze na jednom CD-u: drajver za štampu je identičan onome od DJ870C i koristi HP-ovu ColorSmart tehnologiju. Za skener postoje TWAIN kompatibilni drajsveri za sve verzije Windows-a, a samo za Windows 95 i HP PictureLink, softver koji omogućava skeniranje slika i teksta (kroz OCR) iz bilo koje Win95 aplikacije. Uz OJ 1150 stiže i Adobe PhotoDeLuxe, program za obradu fotografija, kao i OmniPage LE (OCR program). Sav softver funkcioniše bez greške i nema problema pri u komunikaciji sa hardverom.

I bez računara

Integracija štampača i skenera u kopir mašinu je ono što OJ 1150 čini izuzetnim uređajem. Brzina mehanike, preuzete od DJ 870 i kvalitet skeniranja iz SJ5P, kao i način na koji je integracija izvedena, daju mašinu izuzetne upotrebne vrednosti: kao kopir mašina OfficeJet 1150 može da radi i kada nije priključen na računar. Izbor tastera na kontrolnom panelu je optimizovan za lako korišćenje, a ekran daje sve potrebne informacije. Moguće je izabrati kvalitet štampe, tip papira, intenzitet boje i osvetljenost, broj kopija i procenat uvećanja (od 50 do 400%).

Brzina skenera i štampača su odlično sinhronizovane, pa se sa 1.5 MB ugrađene memorije postiže kopiranje bez zastoja u svim režimima. Brzina kopiranja je ipak ograničena mogućnostima štampača i nešto je manja nego kada se OJ 1150 koristi kao printer. Najveća brzina rada je oko sedam strana u minuti, što se postiže pri crno-belom kopiranju na običnom papiru u EconoFast režimu. Kvalitet ovako dobijenih kopija je lošiji nego na većini fotokopir uređaja koji koriste klasičnu tehnologiju, pa treba raditi u Normal režimu, kada se dobijaju tri strane u minuti - brzina koja odgovara fotokopir mašinama ekvivalentne cene.

Kod kolor kopiranja brzina pada na oko 1-2 minuta po strani u Normal režimu, dok kopiranje na InkJet papiru u Best režimu traje četiri do šest minuta po strani. Iako to deluje sporo, u okruženjima gde nije potrebno mnogo kolor kopija OJ 1150 donosi sasvim zadovoljavajuće performanse. Njegov glavni adut je niska cena: košta otprilike kao štampača i skener, što je mnogo manje i od najskromnijih kolor kopir mašina.

Sve u svemu, radi se o izuzetnoj mašini koja je višestruko upotrebljiva za razne kancelarijske poslove. Jednostavna je za korišćenje i vrlo pouzdana, a kvalitet štampe i skeniranja je sasvim solidan. Veliki kapacitet kertridža sa mastilom je čini relativno jeftinom za eksploataciju. Jedina zamerka je što su, zbog ograničenja mehanizma štampača, margine prilično velike (5 mm sa strana i 13 mm na dnu) što smeta kod kopiranja.

Korisna adresa

OnLine, Bulevar Nikole Tesle 42a, Beograd, 011 / 692-493, 694-498

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
Naš septembarski CD
Vlada ĆalićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter